Skip links

Starterswoning kopen

Mirjam van de Kuilen
Mirjam van de Kuilen

06-48316886 | info@pandinzicht.com

Voor de eerste keer een huis kopen

Waar moet je allemaal aan denken als je voor de eerste keer een huis gaat kopen? We hebben de belangrijkste tips en informatie voor jou op een rijtje gezet.

Bepaal je budget 

Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven om te bepalen hoeveel je kunt uitgeven aan een huis. Vergeet niet om ook rekening te houden met de extra kosten zoals energiekosten, belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten.

Zoek een hypotheekadviseur

Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers en -adviseurs en het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste bij jou past. Een onafhankelijke hypotheekadviseur vergelijkt meerdere banken en hypotheekverstrekkers met elkaar. Vraag een gesprek aan, zodat je een indicatie krijgt welk bedrag jij kunt lenen. 

Starterslening huis kopen

Bij veel gemeentes kun je een starterslening aanvragen. Ook bij de gemeente Barneveld is dit mogelijk. Je kunt dan een aanvullende lening krijgen, naast je hypotheek. Gedurende een eerste periode betaal je daarover geen rente en aflossing.  

Hulp bij het kopen van een starterswoning

Een goede makelaar kan je helpen bij het vinden van een huis dat aan jouw wensen en budget voldoet. Zoek een aankoopmakelaar die vertrouwd is met de buurt waar je wilt wonen en die ervaring heeft met het helpen van mensen die voor het eerst een huis kopen. Pandinzicht wil jou hier graag bij helpen als aankoopmakelaar of aankoopcoach!

Meer weten?

Aankoopmakelaar inschakelen?

 

Maak een lijst met wensen en eisen

Maak een lijst van de belangrijkste kenmerken die je zoekt in een huis, zoals locatie, het aantal slaapkamers, badkamer, oppervlakte, etcetera. Dit zal je helpen om gefocust te blijven tijdens het zoeken en om potentiële woningen te vergelijken.

Bezoek verschillende huizen 

Neem de tijd om verschillende huizen te bezoeken en probeer je voor te stellen hoe het zou zijn om er te wonen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar bezichtigingen gaat. 

Onderhandelen

Als je eenmaal een huis hebt gevonden dat je leuk vindt, is het tijd om te onderhandelen over de prijs en overige voorwaarden zoals overdrachtsdatum en ontbindende voorwaarden. 

Bouwkundige keuring

Je kunt als ontbindende voorwaarde opnemen dat je de woning bouwkundig wil laten keuren. Dit zal je helpen eventuele bouwkundige problemen te ontdekken.

Koopovereenkomst

Als de verkoper jouw bod heeft geaccepteerd kan de koopovereenkomst getekend worden. Na het tekenen heb je 3 dagen bedenktijd. Tijdens die dagen mag je de koop ontbinden zonder reden op te geven. Daarna kan je het koopcontract alleen ontbinden als je een beroep wilt doen op een ontbindende voorwaarde. Bijvoorbeeld als je de hypotheek niet rond krijgt. 

Overdracht eerste woning

Op de dag van de overdracht, is er een eindinspectie. Als alles volgens afspraak is achtergelaten, kunnen jullie naar de notaris. Na het tekenen van de leveringsakte ben je een huiseigenaar! Maak plannen om te verhuizen en geniet van je nieuwe huis. Vergeet niet om de verzekeringen en andere diensten over te zetten naar je nieuwe adres.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.