Skip links

Een andere woning kopen

Mirjam van de Kuilen
Mirjam van de Kuilen

06-48316886 | info@pandinzicht.com

Een andere woning kopen, hoe pak je dat aan?

Je hebt al een huis en bent nu van plan om een volgende stap te maken. Misschien wil je wat ruimer gaan wonen, of juist kleiner. Bij elke levensfase passen weer andere woonwensen. We helpen jou hier graag bij! 

Wat voor soort woning wil je kopen?

Maak eens een lijstje voor je zelf wat je precies zoekt. Waarom wil je een ander huis kopen? Wat mis je in je huidige woning? Kan dit worden opgelost met een verbouwing of wil je toch liever verhuizen? Maak onderscheid tussen wensen en eisen. 

Wat is je huis waard?

Uiteraard is het handig om te weten wat je budget is voordat je op zoek gaat. In dit geval hangt dat niet alleen af van hoeveel hypotheek je kunt krijgen en hoeveel spaargeld je hebt. Vaak zit er ook een stukje overwaarde op je huidige huis wat je kunt gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Vraag bij ons een gratis waardebepaling aan, zodat je een indicatie hebt van de verkoopopbrengst. Zo weet je vooraf in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken.  

Meer weten?

Hoeveel is mijn huis waard?

 

Eerst kopen of eerst verkopen?

Dat is erg afhankelijk van je situatie en wensen. Kun je een overbruggingshypotheek nemen of heb je eerst het geld van je eigen woning nodig? Ben je bereid tijdelijk ergens anders te gaan wonen als je nog geen andere woning gevonden hebt? Hoeveel risico wil je nemen om eerst een ander huis te kopen en dan je eigen huis te verkopen. Zet al deze zaken voor je zelf op een rijtje of overleg met een makelaar.

Een ander huis op het oog? Hoe nu verder. 

  1. Bezichtigen: plan een bezichtiging in met de verkoopmakelaar. Lees meer over een goede voorbereiding op een bezichtiging.
  2. Bieden: vraag bij de verkopende makelaar hoe het verkoopproces gaat. 
  3. Voorwaarden: als je een bod doet, kun je daar (ontbindende) voorwaarden aan verbinden. Naast een financieel voorbehoud kun je ook denken aan een no-risk clausule. Dan gaat de koop alleen door als je je eigen woning hebt verkocht. Hier zitten wat haken en ogen aan, dus laat je goed adviseren. Denk ook aan de overdrachtsdatum. Wat is een handige datum, rekening houdend met de verkoop van je huidige woning.
  4. Deal: accepteert de verkoper jouw bod (eventueel na onderhandelingen) dan zal de verkoopmakelaar een koopovereenkomst opstellen. Als beide partijen de overeenkomst hebben getekend, zal de makelaar dit naar de notaris sturen.
  5. Overdracht: op de dag van oplevering, is er een eindinspectie of alles volgens afspraak wordt opgeleverd. Vervolgens gaan jullie naar de notaris om de akte van levering te ondertekenen. Je bent nu eigenaar van je nieuwe woning!

Tussentijds ergens anders wonen?

Heb je in de tussentijd andere woonruimte nodig? Misschien kun je tijdelijk bij familie wonen of huur een (vakantie)woning. Meubels kun je eventueel in een opslagruimte kwijt. 

Hulp nodig van een (aankoop)makelaar?

Zoals je ziet, komt er veel bij kijken als je wilt gaan verhuizen. Woon je op de Veluwe of in de Gelderse Vallei dan help ik graag bij het kopen en verkopen van jouw huis. Kijk hier wat we kunnen betekenen als aankoopmakelaar of aankoopcoach. Profiteer van een aantrekkelijke combinatiedeal als Pandinzicht voor jou de aankoop- en verkoop regelt. 
Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.