Skip links

Appartement kopen

Er komt veel kijken bij het kopen van een appartement. Wij hebben een aantal tips en de belangrijkste informatie voor jou op een rijtje gezet.

Tips voor het kopen van een appartement

Bedenk voordat je op zoek gaat naar een appartement wat jouw wensen en eisen zijn.

 1. Locatie: denk goed na over de locatie van het appartement. Is het gelegen in een buurt die past bij jouw wensen en behoeften? Is het makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of met de auto? Zijn er voorzieningen zoals supermarkten, scholen, winkels en restaurants in de buurt?
 2. Grootte en indeling: wat past bij jouw levensstijl en behoeften? Is er voldoende ruimte voor jouw meubels en spullen? Is de indeling praktisch en functioneel?
 3. Staat van onderhoud: de staat van onderhoud van een appartement. Wil je nog klussen of moet het helemaal af zijn?
 4. Energielabel: hoe energiezuinig is een appartement en wat zijn de kosten voor gas, water en elektriciteit?
 5. Hypotheek: als je een hypotheek nodig hebt om het appartement te kopen, laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en voorwaarden bij verschillende geldverstrekkers.
 6. Bewoners complex: zoek je een appartement waar veel jongeren wonen of juist een gebouw waar bijvoorbeeld zorg mogelijk is? 

Een aankoopmakelaar kan jou met jou mee kijken en hierin adviseren.

Appartement op de begane grond of verdieping

Kies je een appartement op de begane grond of juist op de verdieping. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het wonen in een appartement op de begane grond of een verdieping. 

 1. Toegankelijkheid: een appartement op de begane grond is gemakkelijk toegankelijk, waardoor het ideaal is voor mensen die slecht ter been zijn, gezinnen met kinderen of huisdieren. Met een lift in het complex, is de toegankelijkheid voor alle appartementen goed.

 2. Directe toegang tot buitenruimte: een appartement op de begane grond heeft vaak een tuin, patio of terras waar je direct toegang tot hebt. Dit kan heel prettig zijn als je van buitenleven houdt.

 3. Veiligheid: een appartement op de begane grond, kan meer gevoelig zijn voor inbraken en diefstallen. 

 4. Geluidsoverlast: een appartement op de verdieping heeft vaak minder geluidsoverlast van bijvoorbeeld verkeer.

 5. Privacy: dit is afhankelijk van de locatie. Heb je inkijk van de overburen of juist van voorbijgangers?

Vereniging van eigenaren (VvE)

Als je een appartement koopt, word je verplicht lid van de VvE. De VvE regelt het onderhoud en beheer van de gezamenlijk onderdelen, zoals een dak of een lift. Het is belangrijk om de stukken van de VvE op te vragen als je een appartement gaat kopen. Wat zijn de maandelijkse kosten en wat wordt er allemaal door de VvE geregeld? Is er sprake van achterstallig onderhoud in het complex?

Een appartement op het oog? Hoe nu verder. 

 1. Bezichtigen: plan een bezichtiging in met de verkoopmakelaar. Lees meer over een goede voorbereiding op een bezichtiging.
 2. Bieden: vraag bij de makelaar hoe het verkoopproces gaat. Is er een inschrijving of kun je gewoon een bod uitbrengen? Denk ook aan ontbindende voorwaarden.
 3. Deal: accepteert de verkoper jouw bod (eventueel na onderhandelingen) dan zal de verkoopmakelaar een koopovereenkomst opstellen. Zowel de koper als verkoper dient deze overeenkomst te tekenen.
 4. Overdracht: op de dag van oplevering, is er een eindinspectie of alles volgens afspraak wordt opgeleverd. Vervolgens gaan jullie naar de notaris om de akte van levering te ondertekenen. Je bent nu eigenaar van een appartement! 
Meer weten?

Alles over het voorlopige koopcontract

Appartement kopen in Barneveld of omgeving

Zoals je kunt zien, komt er veel kijken bij het kopen van een appartement. Kun jij hulp gebruiken van een aankoopcoach of een aankoopmakelaar? We hebben veel ervaring bij de aankoopbegeleiding van appartementen. Plan een gratis adviesgesprek in om te kijken wat Pandinzicht voor jou kan betekenen. 
Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.