Skip links

Veelgestelde vragen

over het kopen en verkopen van een huis

Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen wanneer je een huis wilt kopen of verkopen. 

Schakel een makelaar in. Een makelaar kan een goed advies geven over de vraagprijs en verkoopstrategie, en presenteert jouw huis op funda. Hier heb je het grootste bereik, en dus de grootste kans op een goede verkoopopbrengst.

Kijkers vinden het vaak leuk als de verkoper zelf de bezichtigingen doet. Je moet het natuurlijk zelf ook zien zitten en er de tijd voor hebben. Zie je er tegenop om het zelf te doen? Laat het dan aan de makelaar over. 

Het betekent dat de koper alle kosten en vergoedingen betaalt die bij het kopen van een huis komen kijken. Denk aan zaken als overdrachtsbelasting en notariskosten.  

Bij Pandinzicht kun je kiezen uit een aankoopmakelaar en een aankoopcoach. Een aankoopmakelaar zoekt actief met je mee naar geschikte woningen, gaat mee naar bezichtigingen, voert de onderhandelingen en is bij de oplevering.

Als je kiest voor een aankoopcoach dan doe je veel zelf. Tijdens het hele proces kun je met al je vragen en voor advies terecht bij de aankoopcoach, via email, telefoon en WhatsApp.

Bekijk meer informatie over aankoopcoach en aankoopmakelaar.

Degene die de makelaar inschakelt, betaalt de kosten. Als je een huis wilt laten verkopen door een makelaar, zijn de kosten voor de verkoper. Schakel je een aankoopmakelaar in? Dan zijn de kosten voor jou als koper. 

Het renoveren van een huis kan de verkoopwaarde verhogen, maar het is niet altijd nodig. Kleine reparaties en opknapbeurten kunnen zeker een verschil maken. Overleg met de makelaar wat nodig is om jouw huis verkoopklaar te maken.

Bekijk tips voor verkoopstyling.

De bedenktijd duurt 3 dagen en gaat in op het moment dat je de getekende koopovereenkomst hebt ontvangen. Tijdens de bedenktijd mag de koper kosteloos en zonder een reden op te geven van de koop afzien. 

Overdrachtsbelasting is een belasting die geïnd wordt bij de overdracht van een huis. De belasting wordt betaald door de koper. De notaris regelt dit. Ben je onder de 35 jaar en koop je een huis tot een bepaald bedrag, dan kun je eenmalig gebruik maken van de startersvrijstelling.

Deze website gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.
Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.