Skip links

Veelgestelde vragen

over het kopen en verkopen van een huis

Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen wanneer je een huis wilt kopen of verkopen. 

Heb je plannen om je huis te verkopen en wil je weten wat het waard is? Pandinzicht helpt je hier graag bij. Vraag direct een gratis waardebepaling aan, online of op locatie!

Het is mogelijk om zelf (een deel) van de verkoop te doen. Wil je je huis op funda zetten? Dan heb je een makelaar nodig. Bij Pandinzicht kun je er voor kiezen om zelf de bezichtigingen te doen. Wij zetten de woning op funda, helpen je met de onderhandelingen en stellen de koopovereenkomst op. De rest doe je zelf.

Ontdek meer over zelf je huis verkopen.

Het betekent dat de koper alle kosten en vergoedingen betaalt die bij het kopen van een huis komen kijken. Denk aan zaken als overdrachtsbelasting en notariskosten. Ontdek hier alle bijkomende kosten bij het kopen van een huis.

Bij Pandinzicht kun je kiezen uit een aankoopmakelaar en een aankoopcoach. Een aankoopmakelaar zoekt actief met je mee naar geschikte woningen, gaat mee naar bezichtigingen, voert de onderhandelingen en is bij de oplevering.

Als je kiest voor een aankoopcoach dan doe je veel zelf. Tijdens het hele proces kun je met al je vragen en voor advies terecht bij de aankoopcoach, via email, telefoon en WhatsApp.

Bekijk meer informatie over aankoopcoach en aankoopmakelaar.

Degene die de makelaar inschakelt, betaalt de kosten. Als je een huis wilt laten verkopen door een makelaar, zijn de kosten voor de verkoper. Schakel je een aankoopmakelaar in? Dan zijn de kosten voor jou als koper. 

Het renoveren van een huis kan de verkoopwaarde verhogen, maar het is niet altijd nodig. Kleine reparaties en opknapbeurten kunnen zeker een verschil maken. Overleg met de makelaar wat nodig is om jouw huis verkoopklaar te maken.

Bekijk tips voor verkoopstyling.

De bedenktijd duurt 3 dagen en gaat in op het moment dat je de getekende koopovereenkomst hebt ontvangen. Tijdens de bedenktijd mag de koper kosteloos en zonder een reden op te geven van de koop afzien. 

Overdrachtsbelasting is een belasting die geïnd wordt bij de overdracht van een huis. De belasting wordt betaald door de koper. De notaris regelt dit. Ben je onder de 35 jaar en koop je een huis tot een bepaald bedrag, dan kun je eenmalig gebruik maken van de startersvrijstelling.

Een huis is ‘onder bod’ wanneer de verkoper in onderhandeling is met een serieuze koper. De koop is pas definitief wanneer beide partijen de koopovereenkomst hebben getekend. Andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis, zelfs als er al een mondelinge overeenkomst is bereikt tussen koper en verkoper. Lees meer over ‘wat betekent onder bod‘.  

Zorg dat je vooraf een lijstje maakt van wat je te weten wilt komen tijdens een bezichtiging. Om je te helpen hebben we een aantal vragen én een checklist voor je gemaakt die je kunt gebruiken bij een bezichtiging. Meer over bezichtiging huis voorbereiden. 

Als er overeenstemming is tussen een koper en verkoper zal de makelaar een voorlopig koopcontract opstellen waarin alle afspraken worden vastgelegd. Je kan dit koopcontract alleen ontbinden binnen de wettelijke bedenktijd of als je een beroep doet op ontbindende voorwaarden. Op de dag van overdracht, vaak een aantal weken tot maanden later, teken je bij de notaris de leveringsakte. Vanaf dat moment ben je de eigenaar. 

Het is niet noodzakelijk om eerst de woning te verkopen voordat de scheiding plaats vindt. Het is handig om eerst inzichtelijk te krijgen wat er financieel haalbaar is. Misschien kan of wil één van beiden in het huis blijven wonen. Wil je een nieuwe woning kopen waar een hypotheek voor nodig is, dan is het lastig om dit voor elkaar te krijgen als er nog een gezamenlijke woning is met daarop een hypotheek.

Lees meer over scheiden en een koophuis.

Zijn je ouders overleden en heb je een huis geërfd? Dan komt er een hoop op je af. Ga je het verkopen of gaat één van de erfgenamen hier wonen? Wanneer zet je het te koop?

Pandinzicht geeft antwoord op deze en andere vragen in een uitgebreid artikel  huis verkopen na overlijden ouders.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.