Skip links

Kosten bij kopen huis

Mirjam van de Kuilen
Mirjam van de Kuilen

06-48316886 | info@pandinzicht.com

LinkedIn >

Wat kost het om een huis te kopen?

Het kopen van een huis is een grote financiële stap en brengt verschillende kosten met zich mee. Wil je weten wat de maandelijkse en eenmalige kosten zijn, hoeveel je aan overdrachtsbelasting moet betalen en hoeveel eigen geld je nodig hebt? Lees dan snel verder.

Overzicht bijkomende kosten aankoop huis

Naast het aankoopbedrag heb je te maken met de onderstaande kosten bij het kopen van een huis. De bedragen die worden genoemd zijn puur ter indicatie. Uiteraard hangt een en ander af van jouw specifieke situatie, de service en uitgebreidheid van de dienstverlening van verschillende aanbieders en de grootte/complexiteit van de woning die je koopt. 

 • Overdrachtsbelasting: Dit is de belasting die je betaalt bij het kopen van een woning. Het tarief voor de overdrachtsbelasting voor een woning waar je zelf in gaat wonen, is 2% van de koopsom. Bij een woning van 400.000 Euro, gaat het dus om een bedrag van € 8.000 wat er bij komt. Ben je onder de 35 jaar, is de aankoopsom maximaal € 510.000 (in 2024) en heb je niet eerder gebruik gemaakt van deze regeling, dan kom je in aanmerking voor de startersvrijstelling. In dat geval betaal je geen overdrachtsbelasting.
 • Notariskosten: Bij het passeren van de akte van levering bij de notaris worden er notariskosten in rekening gebracht. Denk aan rond de € 1750 voor een leverings- en hypotheekakte. Dit verschilt per notaris.
 • Bouwkundige keuring: Voordat je een huis koopt, kan het verstandig zijn om een taxatie uit te laten voeren en/of een bouwkundige keuring te laten doen. Hier zijn kosten aan verbonden. Voor een bouwkundige keuring ben je ca. 400 à 450 Euro kwijt.
 • Hypotheekkosten: Vaak kun je eerst een gratis hypotheekgesprek krijgen. Sluit je een hypotheek af, dan betaal je advieskosten. Gemiddeld is dat een bedrag van € 2500 tot € 3000.
 • Taxatiekosten: voor het afsluiten van een hypotheek heb je een taxatierapport nodig. Denk aan een bedrag van € 500 tot € 750.
 • Makelaarskosten: de verkoper betaalt de verkoopmakelaar. Als koper kun je een aankoopmakelaar inschakelen om je te begeleiden bij de aankoop en die jouw belangen behartigt. Veel makelaars rekenen hiervoor een percentage van de aankoopprijs. Dat betekent, hoe hoger de aankoopprijs, hoe hoger het bedrag dat jij aan de makelaar betaalt. Terwijl jij wilt dat de woning voor een zo laag mogelijk bedrag wordt aangekocht. Reken in zo’n geval op een bedrag tussen de € 3000 en € 5000.
  Bij Pandinzicht doen we er alles om een huis voor de laagst mogelijke prijs en de beste voorwaarden aan te kopen. Je betaalt daarom een vast bedrag van € 1750. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent 

Het is belangrijk om bij het kopen van een huis ook rekening te houden met eventuele verbouwingskosten, verduurzaming, verhuiskosten en de aanschaf van nieuwe meubels en apparatuur. Ook al ga je niet verbouwen, vaak heb je toch een paar blikken verf, rollen behang of een nieuwe vloer nodig.

Berekening kosten koper

Koop je een bestaande woning, dan betaal je ‘kosten koper’. Onder ‘kosten koper’ vallen de notaris- en kadasterkosten en de overdrachtsbelasting. Koop je een huis van 350.000 Euro en kun je geen gebruik maken van de startersvrijstelling dan is de berekening van de ‘kosten koper’ als volgt:

2% overdrachtsbelasting over € 350.000 = € 7000
Indicatie notariskosten (alleen leveringsakte) = € 1100
Totaal ‘kosten koper’: € 8100

Heb je een hypotheek nodig, maak je gebruik van een aankoopmakelaar en/of wil je een bouwtechnische keuring laten uitvoeren, dan komen deze kosten er nog bij. Dit valt echter niet onder de ‘kosten koper’ omdat dit geen verplichte kosten zijn en voor iedere koper weer anders is. 

Wat is ‘vrij op naam’?

Koop je een nieuwbouwwoning, dan staat  er vaak v.o.n. achter de prijs. Dit betekent ‘vrij op naam’. De verkoper betaalt in dit geval de kosten voor de overdracht, zoals de notariskosten en kadasterkosten. Ook hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Sluit je een hypotheek af? Dan betaal je wel afsluitkosten en de notariskosten voor de hypotheekakte.

Aftrekbare kosten aankoop woning

De onderstaande kosten mag je in 1 keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald. Houd er rekening mee dat je alleen de rente en kosten mag aftrekken voor je eigenwoningschuld. Dat is het deel van de hypotheek dat gaat over de eigen woning, bijvoorbeeld om de woning te kopen, te verbeteren of te onderhouden.

 • advieskosten hypotheekadviseur
 • bereidstellingsprovisie (bij verlening van de hypotheekofferte)
 • notariskosten voor de hypotheekakte
 • kadastrale rechten voor de hypotheekakte
 • taxatiekosten voor het krijgen van de lening
 • kosten aanvraag Nationale Hypotheek Garantie
 • boeterente
 • bouwrente die je betaalde ná het tekenen van het voorlopig koopcontract, maar vóór het tekenen van de hypotheekakte
 • kosten voor uw nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot
 Meer informatie over kosten die aftrekbaar zijn, vind je bij de Belastingdienst.

Maandelijkse kosten huis

De meeste mensen sluiten een lening af als ze een huis kopen; een hypotheek. Maandelijks betaal je rente en los je een bedrag af. Het exacte bedrag hangt af van verschillende factoren, zoals de hoogte van de lening, de rente en de looptijd van de hypotheek. Een hypotheekadviseur zet dit voor jou op een rij, zodat je vooraf weet wat je moet gaan betalen.

Overzicht maandelijkse kosten:

 • Hypotheekrente en aflossing (de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar)
 • Verzekeringen: opstalverzekering en inboedelverzekering.
 • Gemeentelijke belastingen: onroerendezaakbelasting, eigenwoningforfait, rioolheffing en afvalstoffenheffing.
 • Onderhoudskosten: als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. Houd daarom ook rekening met eventuele kosten hiervoor. Bij een oud huis zullen deze kosten hoger liggen dan bij een woning van een paar jaar oud.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig om een huis te kopen?

Je kunt maximaal 100% van de koopsom lenen als de woning ook voor dat bedrag wordt getaxeerd. Let op: wordt de woning bijvoorbeeld €10.000 lager getaxeerd dan de koopprijs, dan kun je ook € 10.000 minder aan hypotheek krijgen. Koop je een woning met een goed energielabel of ga je de woning verduurzamen, dan kun je daar wel een extra bedrag voor lenen.

Verder moet je de bijkomende kosten van je eigen geld betalen. Eigen geld gebruik je voor de overdrachtsbelasting, notariskosten, verbouwing, verduurzaming en inrichting.

Hulp nodig bij kopen huis

Plannen om een huis te kopen? Het is verstandig om je goed te laten informeren over de exacte kosten en mogelijkheden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Bij Pandinzicht helpen we je graag met het adviseren en begeleiden bij het kopen van een huis, ook in combinatie met het verkopen van je huidige woning.  

Meer weten? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan!

voordelen aankoopmakelaar
Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.