Scheiden en een koophuis, tips en informatie op een rij
Er komt veel bij kijken als je uit elkaar gaat; helemaal als je samen een koophuis hebt. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten als je uit elkaar gaat? In dit artikel geven we je graag wat meer informatie en tips.
Eigendom van het huis
Ben je gezamenlijk eigenaar van het huis? Dan moet je het eens worden over wat je met het huis wilt doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het huis te verkopen en de opbrengst te verdelen, of dat een van beiden in het huis blijft wonen en de ander uitkoopt.
Hoe wordt de waarde van een huis bepaald bij scheiding?
Vraag een makelaar om langs te komen voor een waardebepaling. Huizenprijzen kunnen snel stijgen of dalen. Een makelaar is op de hoogte van de actuele marktwaarde. Met deze waardebepaling kun je samen bepalen of één van tweeën in de woning kan blijven wonen of dat het verstandiger is om de woning te koop te zetten.
Eerst scheiden of eerst huis verkopen?
Het is niet noodzakelijk om eerst de woning te verkopen voordat de scheiding plaats vindt. Het is handig om eerst inzichtelijk te krijgen wat er financieel haalbaar is. Misschien kan of wil één van beiden in het huis blijven wonen. Wil je een nieuwe woning kopen waar een hypotheek voor nodig is, dan is het lastig om dit voor elkaar te krijgen als er nog een gezamenlijke woning is met daarop een hypotheek. Wanneer één van beide partners (tijdelijk) in de gezamenlijke woning blijft wonen, maak dan goede afspraken over hoe je met de lasten om gaat tijdens deze periode.
Huis verkopen bij scheiding
Als je besluit om het huis te verkopen, neem dan een goede en onpartijdige makelaar in de arm. Die kan je adviseren over de verkoopprijs en de verkoopstrategie. Daarnaast is het belangrijk om samen met je ex-partner afspraken te maken over de verdeling van de kosten en opbrengsten van de verkoop. Zorg ervoor dat het proces transparant verloopt en dat beide partijen inzicht hebben in het hele verkoopproces. De makelaar helpt jullie om de verkoop tot een goed einde te brengen.
Kan ik mijn huis verkopen zonder toestemming partner?
Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, een geregistreerd partnerschap hebt of de woning op beide namen staat dan heb je toestemming van je partner nodig om de woning te verkopen. Wanneer je dit toch doet zonder toestemming, dan heeft de (ex)partner 3 jaar de tijd om de verkoop terug te draaien of te vernietigen.
Staat de woning alleen op jouw naam en is er verder niks geregistreerd of vastgelegd in bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst, dan is er geen toestemming nodig om het huis te verkopen.
Uitkopen van ex-partner
Als een van beiden in het huis wil blijven wonen, moet de ander worden uitgekocht. De basis hiervoor is de marktwaarde van de woning. Schakel een onafhankelijke makelaar in voor het bepalen van deze marktwaarde. Baseer het in ieder geval niet op de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is een door de gemeente vastgestelde waarde van een koopwoning voor het berekenen van belastingen. Deze waarde is niet relevant voor het bepalen van de vrije verkoopwaarde.
Hypotheek en scheiding
Als je een gezamenlijke hypotheek hebt, moet deze ook worden verdeeld. Dit kan bijvoorbeeld door de hypotheek over te nemen, of door de hypotheekschuld te verdelen. Het is belangrijk om samen met de ex-partner afspraken te maken over de verdeling van de hypotheek en om deze afspraken vast te laten leggen in een notariële akte.
Nieuwe woonruimte zoeken na een scheiding, kopen of huren?
Wanneer jullie besluiten om het huis te verkopen, moet je allebei op zoek naar nieuwe woonruimte. Bespreek met een hypotheekadviseur wat er financieel mogelijk is; kun je een ander huis kopen of ga je een woning huren? Weet je nog niet precies wat je wilt of wil je je nog niet binden aan een bepaalde plaats, dan kan het verstandig zijn om eerst eens een poosje wat te huren. Koop niet in een opwelling een huis, puur om maar wat te hebben. Laat je goed adviseren en bij staan door een expert. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van een overhaaste beslissing.
Belastingdienst; uit elkaar met een eigen woning
Als je een eigen woning hebt en je gaat uit elkaar, dan heeft dit fiscale gevolgen voor jou en je fiscale partner.
– Verlaat je de eigen woning? Dan heb je vaak nog 2 jaar recht op (hypotheek)renteaftrek voor de woning waar je niet langer woont. Ook kan het zijn dat je de betaalde rente en het bedrag van het eigenwoningforfait kunt opgeven als partneralimentatie.
– Koop je direct na het verlaten van de woning een andere eigen woning? Dan kun je gedurende maximaal 2 jaar voor beide woningen de rente aftrekken.
– De hoogte van de (hypotheek)renteaftrek is afhankelijk van jouw aandeel in het eigendom van de woning en in de eigenwoningschuld.
– Blijf je in de eigen woning wonen? Dan hangt het van jouw situatie af of je betaalde (hypotheek)rente kunt aftrekken. Misschien moet je door jouw (ex-)partner betaalde rente of een deel van het bedrag van het eigenwoningforfait als ontvangen partneralimentatie opgeven.
Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.
Gratis adviesgesprek inplannen
Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een goede afhandeling van de scheiding, waarbij alle afspraken duidelijk worden vastgelegd. Een mediator of advocaat kan je hierbij helpen. Als makelaar kunnen wij je adviseren en ondersteunen bij de verkoop van jouw huis en het vinden van nieuwe woonruimte. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor een gratis adviesgesprek en waardebepaling.