Skip links

Hoe koop je een huis?

Mirjam van de Kuilen
Mirjam van de Kuilen

06-48316886 | info@pandinzicht.com

LinkedIn >

Een eigen huis, een plek onder de zon… wie wil dat nou niet. Een plek waar je je echt thuis voelt en kunt genieten. Heb jij plannen om een huis te kopen? Hier komt heel wat bij kijken. We hebben zoveel mogelijk informatie voor je op een rijtje gezet. Kun jij wel wat extra hulp gebruiken? Wij helpen je graag om jouw droomhuis te vinden én tegen de beste prijs aan te kopen!

Een huis kopen, hoe pak je het aan?

Ga je jouw eerste huis kopen? Of heb je al eerder een huis gekocht en weet je al een beetje wat je kunt verwachten? De woningmarkt is altijd in beweging. Een makelaar weet hoe de markt in elkaar zit en wat de huizen waard zijn. Laat je goed adviseren!

6 stappen om een huis te kopen 

We zetten de verschillende stappen om een huis te kopen voor jou op een rijtje:

1. Bepalen van eisen, wensen en budget
Vooral het budget is belangrijk. Wat wil en kun je betalen, wat zijn je maandlasten etcetera. Het is goed om dit vooraf helder te hebben, zodat je daar jouw wensenlijstje op aan kunt passen. Een hypotheekadviseur kan jou daarbij helpen. Stel vervolgens een lijst op met jouw wensen en eisen. Denk daarbij ook aan de toekomst. Je koopt een huis immers vaak voor een wat langere termijn. Op die manier wordt het voor jou duidelijk wat je wilt en kun je gericht op zoek naar jouw droomhuis.

2. Zoeken
Op www.funda.nl is het grootste deel van het woningaanbod te vinden. Je kunt hier een zoekopdracht aanmaken, zodat je dagelijks een mail krijgt met woningen die aan jouw wensen voldoen.

Tip: installeer de Funda app op je telefoon, je krijgt dan direct te zien als er een nieuwe woning is geplaatst. Zo ben je er altijd als eerste bij.

Verder is het zinvol om diverse makelaars in de regio waar jij zoekt te volgen op social media. Vaak zetten zij hier nieuw aanbod vooraf al op, voordat het op Funda komt. Ook hier kan een aankoopmakelaar van pas komen, omdat zij vaak eerder op de hoogte zijn van huizen die in de verkoop komen.

3. Bezichtigen
Heb je een woning gevonden die je graag wil bezichtigen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een bezichtiging. Verdiep je vooraf goed in de woning. Rij er alvast een keer langs, neem de brochure door en bedenk welke prijs jij zou willen betalen. Met de tips in het onderstaande artikel ga je goed voorbereid naar een bezichtiging!

Meer weten?

Bezichtiging van een huis voorbereiden

4. Bieden
Wil je een bod uitbrengen op een huis? Vraag de verkopende makelaar wat de verkoopprocedure is. Houd altijd in gedachte wat voor jou de maximale prijs is die je kunt én wilt betalen. Wil je kopen met ontbindende voorwaarden, zoals het verkrijgen van financiering of een bouwkundige keuring? Neem dit direct mee in jouw bod. Ook de datum van overdracht is een belangrijke factor. Probeer hierin zoveel mogelijk de wens van de verkoper tegemoet te komen. Dat werkt in jouw voordeel.

5. Huis gekocht
Als je het eens bent geworden over de prijs en overige voorwaarden dan zal de verkopende makelaar het voorlopig koopcontract opstellen. Na het tekenen hiervan heb je 3 dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd, kun je de koopovereenkomst ontbinden zonder dat daar kosten tegenover staan. Zodra de datum van eventuele ontbindende voorwaarden is verlopen, is de koop definitief.

 

6. Overdracht van het huis
Op de datum die is afgesproken en opgenomen in de koopovereenkomst vindt de daadwerkelijke overdracht plaats. Op deze dag ga je samen met de verkoper naar de notaris om de akte van levering te tekenen. Voordat je naar de notaris gaat, vindt er een eindinspectie van de woning plaats. Dan kun je zien of de woning volgens afspraak wordt opgeleverd en worden de meterstanden opgenomen. Zodra de handtekening bij de notaris is gezet, ben jij de eigenaar van de woning!

Huis kopen met aankoopmakelaar of aankoopcoach

Een huis kopen kun je toch gewoon zelf? Een aankoopmakelaar kan het verschil maken tussen het wel of niet kopen van jouw droomhuis. Is dit wel het juiste huis voor mij? Welk bedrag moet ik bieden? Wat is een goed openingsbod? Is de vraagprijs niet te hoog? Moet ik een bouwkundige keuring uit laten voeren? Welke prijs moet ik bieden bij een inschrijving? Klopt de koopovereenkomst wel? Bij al deze vragen en meer kan een aankoopmakelaar jou adviseren.

Sommige aankoopmakelaars werken met een percentage van de koopprijs. In dat geval geldt, dat hoe meer jij voor de woning moet betalen, hoe hoger hun vergoeding is. Pandinzicht werkt met een vast laag tarief, zodat je van tevoren altijd weet waar je aan toe bent.

Heb je geen hulp nodig bij bezichtigingen maar kun je wel een deskundig persoon gebruiken waar je terecht kunt met al je vragen? Denk dan eens aan een aankoopcoach

aankoopmakelaar

Extra tips huis kopen

Tot slot geven we nog een aantal tips die jou kunnen helpen bij het kopen van een huis:
– Heb je vragen tijdens of na een bezichtiging? Vraag het aan de verkoopmakelaar; laat je goed informeren.
– Ga ook verschillende tijdstippen bij de woning kijken, zodat je een goede indruk krijgt of de directe omgeving niet te druk of juist te rustig is.
– Wil je roerende zaken, zoals gordijnen of kasten overnemen, neem dit dat gelijk mee in de bieding en controleer bij de inspectieronde of deze ook zijn achtergebleven.

Aankoopmakelaar inschakelen om een huis te kopen?

Wil je een woning kopen in de regio Barneveld, Voorthuizen, Kootwijkerbroek, Lunteren, De Glind, Achterveld, Terschuur, Garderen, Stroe, Harskamp of omgeving? Wij helpen je graag bij de aankoop van een woning. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat Pandinzicht voor jou kan betekenen! Bel of WhatsApp naar 06-48316886 of mail naar info@pandinzicht.com.

Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.