Heb je een nieuwbouwhuis gekocht of plannen om dit te doen? Nu vraag je je misschien af wanneer je je huidige huis moet verkopen. Het verkopen van een huis tijdens of na de bouw van een nieuwbouwwoning kan namelijk een uitdaging zijn. In dit artikel geven we je advies en tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Koop aannemingsovereenkomst
Voordat je overweegt om te verkopen en te bepalen wanneer je gaat verkopen, is het belangrijk om te weten in welke fase de nieuwbouw zich bevindt. Als je nog aan het begin staat en je hebt de koop-/aannemingsovereenkomst nog niet hebt getekend, wacht dan met het te koop zetten van je huis. Een waardebepaling van je huidige woning is natuurlijk al wel vast handig om te hebben. Het is belangrijk om eerst de overeenkomst door te lezen en te ondertekenen, zodat je weet of er opschortende voorwaarden van toepassing zijn. Dit betekent dat er pas een overeenkomst is wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er voldoende huizen in het plan verkocht moeten zijn of dat er nog een definitieve omgevingsvergunning afgegeven moet worden. Zolang niet aan deze voorwaarden is voldaan, is het verstandig om te wachten met het te koop zetten van je huis. Zet het pas te koop als je zeker weet dat er wordt gebouwd.
Hoe lang duurt nieuwbouw?
Koop je een huis uit een nieuwbouwproject? Dan is de ontwerp en vergunningsfase meestal al achter de rug. De bouw van een nieuwbouwhuis duurt gemiddeld zo’n 9 tot 12 maanden. Dit varieert en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte en complexiteit van het project. In de koop-/ aannemingsovereenkomst staat het aantal werkbare dagen genoemd. Binnen die termijn moet de woning opgeleverd zijn. De aannemer zal aan het begin van de bouw een prognose geven en pas aan het einde krijg je de definitieve opleverdatum te horen.
Oplevering nieuwbouw
Nadat de bouw is voltooid, volgt de oplevering van het huis. Reken daarna 1 tot 2 maanden voor het (laten) afwerken van muren, vloeren en de tuin. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel je zelf nog gaat verbouwen en of er al een keuken en badkamer in zit bij de oplevering.
De huizenmarkt
Heb je het idee dat de prijzen stijgen, dan kun je wachten met de verkoop. Als de markt kantelt, kun je alsnog besluiten om direct je huis te verkopen. Verkoop je je huis met Pandinzicht? Wij blijven steeds met elkaar in contact wat het juiste moment is. We maken vast foto’s en bereiden de verkoop voor. Je kunt dan altijd snel schakelen op het moment dat de markt veranderd en je woning direct te koop zetten op het moment dat je dat wilt.
Nieuwbouw en dubbele lasten
Je hebt een eigen woning en je koopt een nieuwbouwhuis. Dan heb je tijdens de bouw te maken met dubbele lasten. Je moet de grond al betalen en tijdens de bouw betaal je bouwtermijnen. Overleg met je hypotheekadviseur hoe je deze dubbele lasten kunt betalen. Is het voordeliger om tijdelijk een andere woning te huren of om dit mee te nemen in een overbruggingshypotheek?
Huis verkopen en huren
Je kunt er voor kiezen om direct je huidige woning in de verkoop te zetten. Je weet wat je huis opbrengt en welk bedrag je weer kunt gebruiken voor je nieuwe woning. Het geeft rust en zekerheid als je weet dat je huis verkocht is. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je waarschijnlijk tijdelijk andere woonruimte nodig hebt. Dit kan betekenen dat je tijdelijk bij familie, vrienden of in een huurwoning moet verblijven. Een nadeel is dat je twee keer moet verhuizen en wellicht een ruimte moet huren om je meubels op te slaan.
Huis verkopen na oplevering
Als je het niet ziet zitten om twee keer te verhuizen, wacht dan met de verkoop. Zet je huis 9 maanden tot een half jaar voor de verwachte oplevering te koop. Op deze manier heb je voldoende tijd om een geschikte koper te vinden. Met de koper kun je een flexibele opleveringsdatum overeenkomen. In de koopovereenkomst kun je bijvoorbeeld een overdrachtsdatum afspreken van 2 maanden na oplevering. Of hou de overdrachtsdatum ruim aan, zodat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt om je nieuwe huis klaar te maken en te verhuizen. Als de oplevering langer dan een jaar duurt, is het voor een koper lastig om een hypotheek te verkrijgen. Het kan wat extra planning en organisatie vereisen om dit succesvol te laten verlopen. Je moet ervoor zorgen dat potentiële kopers op de hoogte zijn van de bouwplanning en bereid zijn om flexibel om te gaan met de overdrachtsdatum.
Hulp bij verkoop woning bij nieuwbouw
Het proces van het verkopen van een huis tijdens nieuwbouw kan complex zijn. Daarom is het belangrijk om deskundig advies en ondersteuning in te winnen. Bij Pandinzicht begrijpen we dat dit een spannende en stressvolle tijd voor je kan zijn. Wij staan klaar om je te helpen bij elke stap van het proces, van het bepalen van het juiste moment om te verkopen tot het vinden van een geschikte koper. Meer weten? Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan met een gratis waardebepaling van jouw woning!