Skip links

Asbest, alles wat je moet weten!

Als je meer wilt weten over asbest, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel behandelen we verschillende onderwerpen; van het herkennen van asbest tot het kopen van een huis met asbest.

Wat is asbest?

Asbest is een bouwmateriaal en is vroeger op grote schaal gebruikt vanwege de lage kosten en effectiviteit; het is hittebestendig en heeft een isolerende werking. Tegenwoordig is het gebruik van asbest echter niet meer toegestaan, vanwege gevaar voor de gezondheid bij het verwerken ervan.

Waar zit asbest in?

Asbest kan voorkomen in verschillende materialen, zoals golfplaten, dakleien, isolatiemateriaal, vinylvloeren, schoorsteenpijpen en nog veel meer. Bij bijvoorbeeld golfplaten is het goed zichtbaar. Maar bij een schoorsteenpijp wordt dit al lastiger. Bij een oudere woning, is er dus altijd een kans dat er asbest aanwezig is.

Is asbest gevaarlijk?

Asbest vormt geen gevaar wanneer het onaangetast blijft. Als je asbest beschadigt of gaat verwerken, of het gaat verweren door ouderdom, dan kunnen er vezels vrij komen. Asbestvezels zijn dermate klein dat ze bij inademing diep in de longen kunnen doordringen. Hierdoor kunnen uiteenlopende ziektes ontstaan, zoals kanker in het longvlies. Met name mensen die gedurende lange tijd intensief zijn blootgesteld aan asbest lopen risico. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste maatregelen te nemen als je vermoedt dat er asbest aanwezig is en je dit gaat verwerken. 

Asbest herkennen

Het herkennen van asbest kan lastig zijn, omdat het vaak verborgen is in materialen. Toch zijn er een aantal visuele aanwijzingen die kunnen duiden op de aanwezigheid van asbest, zoals vezelachtige structuren in materiaal, grijze of witte kleur en een gevoel van broosheid.

Op golfplaten staat vaak een code. Als deze code begint met NT dan is er geen asbest toegepast.

Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een professional om het zeker te weten.

asbest

Hechtgebonden vezels

Deze asbestvezels zijn stevig vastgehecht in een ander materiaal, meestal cement. Voorbeelden hiervan zijn onder andere golfplaten, eterniet wandplaten, bloembakken en buizen voor riool, gas en waterleidingen. Als hechtgebonden asbest niet beschadigd is, vormt het weinig risico voor de gezondheid. Je kunt het dan veilig laten zitten, zolang je het maar niet beschadigt. Er is echter een uitzondering voor asbesthoudende daken, die worden aangetast (beschadigd) door weer, wind en mos.

Niet-hechtgebonden vezels

Je heb ook niet hechtgbonden asbest. Deze asbestvezels zijn niet stevig verankerd in een ander materiaal. Hierdoor kunnen de asbestvezels gemakkelijker vrijkomen. Dit type asbest wordt bijvoorbeeld gebruikt in de ondervloer van linoleum, kit (bijvoorbeeld rondom kozijnen), afdichtingskoord, zachtboard platen en als spuitasbest. Als dit soort asbest aanwezig is in ruimtes waar mensen komen, wordt geadviseerd om het af te schermen of te verwijderen. De ondervloer met asbest kan worden verwijderd of je kunt er andere vloerbedekking overheen leggen.

Asbestinventarisatierapport

Een asbestinventarisatierapport is aan te raden als je zeker wilt weten of en waar in een woning asbest aanwezig is. Dit rapport wordt opgesteld door een gecertificeerd bedrijf dat gespecialiseerd is in asbestinventarisaties. Het geeft gedetailleerde informatie over de locatie en hoeveelheid asbest in het gebouw, evenals de mogelijke risico’s en aanbevelingen.

Kosten asbest verwijderen

Het verwijderen van asbest kan een uitdagend proces zijn en brengt kosten met zich mee. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid asbest, de locatie en de bereikbaarheid ervan. Het is belangrijk om een professioneel bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van asbest, omdat zij de expertise hebben om dit veilig en volgens de geldende regelgeving uit te voeren. Op deze website staat een inschatting van de kosten.

Zelf asbest verwijderen

Je hoeft niet altijd een bedrijf in te schakelen om asbest te verwijderen. Sterker nog: bewoners mogen zelf tot 35 m² hechtgebonden en onbeschadigd asbest verwijderen. Je moet dit wel melden bij de gemeente. Voor grotere oppervlakten heb je de hulp van een erkend bedrijf nodig.

Schuur met asbest golfplaten

Huiseigenaren met een oudere schuur met asbestdak worden aangeraden om het asbestdak te verwijderen of te vervangen door een gezond dak. Het Kenniscentrum Milieu Centraal waarschuwt namelijk dat asbestdaken die al minstens 30 jaar oud zijn, beginnen te verweren. Hierdoor kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen.

Moet ik asbest verwijderen bij de verkoop van mijn huis?

Nee, je hoeft geen asbest te verwijderen als je je woning wilt verkopen. Als je weet dat er in de woning asbest aanwezig is, dan ben je verplicht om dit aan te geven in de vragenlijst. Een makelaar kan je hierbij helpen en adviseren.

Huis kopen met asbest

Koop je een woning met een bouwjaar van voor 1994 dan bestaat de kans dat er asbest aanwezig is. Een verkoper moet op de vragenlijst aangeven of hij of zij weet of er asbest aanwezig is. Het is niet altijd zichtbaar, dus je hebt geen garantie dat het er niet in zit. Als koper ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele verwijderingskosten. Wil je zekerheid? Neem dan een ontbindende voorwaarde op dat je eerst een asbestinventarisatie wilt laten doen. Vraag de originele bouwtekening op bij de eigenaar, makelaar of bij de gemeente. Hier staat ook vaak aangegeven of er asbest in de woning zit. Echter niet alles staat op de bouwtekening en het kan ook zijn er het later alsnog asbest is toegepast.

Meer weten?

Meer weten over het kopen of verkopen huis met asbest in Barneveld of omgeving?

Plan een gratis adviesgesprek in!

Wat is mijn huis waard?

Ontvang direct een gratis waarderapport én elk kwartaal een update.