9 tips voor het geven van een bezichtiging

  1. De eerste indruk maak je maar één keer; verwijder onkruid, groenaanslag en dode planten uit de voortuin.
  2. Uiteraard is het de bedoeling dat het huis opgeruimd en schoon is. Lucht het vooraf en zorg ervoor dat alles lekker fris ruikt.
  3. Doe gordijnen open, rolgordijnen omhoog en deuren open zodat het huis zo licht mogelijk overkomt.
  4. Laat jouw woning rust uitstralen; zet de tv, radio, wasdroger, afwasmachine en ander storend geluid uit.
  5. Zorg voor een aangename sfeer door een goede temperatuur in elke ruimte, een verse bos bloemen en een pot vers gezette koffie.
  6. Doe de rondleiding bij voorkeur alleen. Breng eventuele kinderen en huisdieren ergens anders onder.
  7. Vertel enthousiast over de sterke kanten van jouw huis. Wijs kijkers op de gunstige zonligging, ruime parkeergelegenheid, handige voorzieningen in de buurt en het recente schilderwerk of de nieuwe cv-ketel.
  8. Leg een kopie van het eigendomsbewijs, plattegronden en tekeningen klaar die je tijdens de bezichtiging kunt raadplegen. Geef eventueel een brochure mee.
  9. Wees vriendelijk en geef belangstellenden de tijd die ze nodig hebben. Laat de kijkers het tempo bepalen en laat ze zelf ook even rustig kijken zonder er bovenop te staan.

Kortom: met deze tips geef je zelf een goede bezichtiging.  Mensen vinden het vaak prettig om van de bewoners zelf een rondleiding te krijgen, zodat ze ook praktische vragen kunnen stellen over bijvoorbeeld de buurt.

Het is niet alleen leuk om zelf bezichtigingen te geven, je kunt daarmee ook flink besparen op de makelaarskosten!