Er zijn een aantal wijzigingen voor het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie/ NHG per 1 januari 2019. Doordat de huizenprijzen zo gestegen zijn de laatste tijd, is het belangrijk dat de NHG daarop inspeelt. We hebben de belangrijkste wijzigingen kort en overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet.

Wijzigingen NHG per 1 januari 2019

  • Goed nieuws als je een woning wilt kopen. De kostengrens voor woningen met NHG per 1 januari 2019 stijgt van €265.000 naar €290.000. Hierdoor komen er meer woningkopers in aanmerking voor een hypotheek met NHG.
  • Heb je al een bestaande hypotheek met NHG? Dan is het mogelijk om voor een verbouwing extra bij te lenen tot aan de nieuwe kostengrens van €290.000. Bijvoorbeeld: als je een bestaande hypotheek van €265.000 met NHG hebt en je wilt verbouwen dan kun je daar bovenop tot €25.000 extra financieren met NHG.
  • Je kunt maximaal 6% extra lenen voor energiebesparende maatregelen, bovenop de marktwaarde van de woning. De kostengrens ligt dan op €307.400. Het bedrag dat je aan energiebesparende maatregelen wilt besteden, is maximaal €17.400.
  • De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG per 1 januari 2019 bedragen 0,9% van de hypotheeksom in plaats van 1%.
  • Ben je als zzp-er langer dan 1 jaar actief dan is het mogelijk om een hypotheek met NHG te krijgen. Je dient daarvoor wel een zelfstandigenverklaring  oftewel een Inkomensverklaring Ondernemer aan te leveren.
  • Hypotheekaanvragen van ouderen worden getoetst op de daadwerkelijke lasten. Zij kunnen daardoor meer lenen.

Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek met NHG per 1 januari 2019? Vraag het na bij je hypotheekadviseur of kijk op www.nhg.nl. Heb je plannen om een woning aan te kopen en wil je graag advies? Kijk dan bij aankoopmakelaar wat we voor jou kunnen betekenen.